Paardenprocessie op paasmaandag

Een oude traditie

Een dorp boordevol verhalen

Met een lach en een traan

Paardenprocessie & dertienmaal

Tradities met een mysterieuze oorsprong

Bedevaart vanuit het buitenland

Internationale paardenprocessie

De Rode Draad

legenden, verhalen, tradities...

Paardenprocessie op paasmaandag

Een oude traditie

Zoek teksten, afbeeldingen, video's

NIEUW BOEK: De mysterieuze oorsprong van de Hakendoverse bedevaart

Tot nog toe verschenen er al heel wat boeken over Hakendover. Daar heb ik zelf ook wat “schuld” aan. Vreemd genoeg gebeurde er nooit verregaand historisch onderzoek over de oorsprong van de bedevaart en de paardenprocessie. Zijn die trouwens wel even oud?

Iedereen kent wel het middeleeuwse verhaal over de legendarische stichting van de kerk van Hakendover. Volgens het verhaal zou de kerk zijn gebouwd in de late 7e eeuw. Maar klopt dit historisch gezien?

Waar komen al die vreemde rituelen uit het Hakendoverse volksgeloof vandaan? Zoals het Dertienmaal, waarbij bedevaarders 13 keer de weg afleggen tussen de kerk van Hakendover de al even mysterieuze Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steenkapel in Grimde. Wat met het nog springlevende geloof dat de Christus-in-het-graf jonge kinderen en pasgeborenen van allerlei problemen kan verlossen? Wat gezegd over de mysterieuze relieken die op een geheime plaats in de kerk zouden worden bewaard en waar middeleeuwse bronnen over verhalen?

Uit de middeleeuwen stammen talloze mirakelverhalen over doden die weer tot leven werden gewekt in de kerk van Hakendover, of bezetenen die van de duivel werden verlost. Het laatste zogenaamde mirakel haalde zelfs VRT in de jaren 1990!

Wanneer ontstond de paardenprocessie en wat heeft die te maken met de bedevaart van Hakendover?

Voor dit onderzoek doken we in oeroude historische bronnen waarin al die verhalen zijn opgetekend. Bronnen zowel in het Latijn als in het middelnederlands. Immers, als geen ander dorp is er doorheen de tijden heel wat over Hakendover neergeschreven in kronieken. Het resultaat is een historisch werk met een mysterieus tintje dat eindelijk Hakendover de plaats geeft die het verdient: tussen de middeleeuwse bedevaartplaatsen zoals Santiago di Compostela en Canterbury.

Het boek belicht eveneens de achtergrond van middeleeuwse bedevaarten en volksgeloof en hoe pandemieën een versterkende factor waren voor bedevaarten en processies in de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd.

Het boek verschijnt op een gelimiteerd aantal exemplaren en een beperkte reeks van 13 luxe-exemplaren. Dertien vormt dan ook een bijzonder getal in de geschiedenis van de bedevaart.

Meer informatie en een trailer vind je op https://www.booksandbags.be/booksandbags/product/12

Paardenprocessie en bedevaart

Hakendover is wijd en zijd bekend door de beroemde paardenprocessie. De bedevaart zelf dateert uit de middeleeuwen en steunt op een zeer oude legende. De paardenprocessie is vermoedelijk van iets jongere datum. Jaarlijks trekt de processie nog duizenden bezoekers.

Dertienmaal en Hakendoverwijn

De Dertienmaalbedevaart is buiten Hakendover minder bekend, maar een bijzondere gebeurtenis met een mysterieuze oorsprong. Bedevaarders stappen dertienmaal de weg tussen de kerk van Hakendover en de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steenkapel te Grimde

De Rode Draad

Verhalen en legenden, de ene al mysterieuzer dan de andere, vormen de "Rode Draad" in het Hakendoverse volksleven. Wie kent er niet de bouwlegende en de talloze mirakelverhalen? Maar het zijn lang niet altijd "religieuze" verhalen. Sommige verhalen gaan over weerwolven, heksen en geesten. Wellicht het meest berucht is het verhaal van de "Boeufjacht".

Wat vinden deze mensen zo bijzonder aan Hakendover? Klik op één van hen.

Beluister de podcasts

Afbeelding voor u uitgekozen

Leon Grossen, Oude Heerweg, tekening