Paardenprocessie op paasmaandag

Een oude traditie

Een dorp boordevol verhalen

Met een lach en een traan

Paardenprocessie & dertienmaal

Tradities met een mysterieuze oorsprong

Bedevaart vanuit het buitenland

Internationale paardenprocessie

De Rode Draad

legenden, verhalen, tradities...

Paardenprocessie op paasmaandag

Een oude traditie

Zoek teksten, afbeeldingen, video's

Hakendover en Wulmersum in oorlogstijden

Deel 1, 2, 3 van Ogenblikken zijn uitgeput. Wil je nog een exemplaar van één van die boeken bestellen, klik dan hier.

Paardenprocessie en bedevaart

Hakendover is wijd en zijd bekend door de beroemde paardenprocessie. De bedevaart zelf dateert uit de middeleeuwen en steunt op een zeer oude legende. De paardenprocessie is vermoedelijk van iets jongere datum. Jaarlijks trekt de processie nog duizenden bezoekers.

Dertienmaal en Hakendoverwijn

De Dertienmaalbedevaart is buiten Hakendover minder bekend, maar een bijzondere gebeurtenis met een mysterieuze oorsprong. Bedevaarders stappen dertienmaal de weg tussen de kerk van Hakendover en de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steenkapel te Grimde

De Rode Draad

Verhalen en legenden, de ene al mysterieuzer dan de andere, vormen de "Rode Draad" in het Hakendoverse volksleven. Wie kent er niet de bouwlegende en de talloze mirakelverhalen? Maar het zijn lang niet altijd "religieuze" verhalen. Sommige verhalen gaan over weerwolven, heksen en geesten. Wellicht het meest berucht is het verhaal van de "Boeufjacht".

Wat vinden deze mensen zo bijzonder aan Hakendover? Klik op één van hen.

Voor u uitgekozen:
Machten des duisternis of tekenen des hemels

In vroeger tijd brachten de mensen de koude winteravonden door met het vertellen van allerhande verhalen. Het waren anekdotes, leuke voorvallen die één of andere vriend, kennis of familielid waren overkomen oftewel jeugdherinneringen uit de "goeie ouwe tijd".
Andere verhalen bezorgden de bijgelovige dorpelingen koude rillingen en maakten dat de luisteraars 's avonds met rasse schreden huiswaarts keerden. Dat waren de verhalen die men in de volkskunde  "volksverhalen" placht te noemen, vertelsels die de angst voor het donker en het onbekende belichten. En duisternis was vroeger alomtegenwoordig. De moderne mens is niet bij machte zich voor te stellen hoe donker het toen 's nachts wel was: geen auto's, geen straatverlichting... Het donker kan de meest nuchtere moderne mens wel eens de stuipzn op het lijf jagen en dat was zeker zo voor de bijgelovige mensen uit die tijd.
Het duister, de nacht, hoorde toe aan de duivel en zijn trawanten, was bevolkt met duistere wezens die het daglicht niet konden aanschouwen. Oh wee die vermetele ziel die het waagde bij nacht en ontij deze wezens uit te dagen.

Beluister de podcasts

Afbeelding voor u uitgekozen

Jos Merckx maakt zich klaar voor de jubelprocessie van paasmaandag 1973. De tractor is al voorzien van houten panelen met uitleg en trok tijdens de processie een praalwagen.