Zoek teksten, afbeeldingen, video's

Hallo, deze site is gebouwd door Kris Merckx. Heb je zelf digitale hulp of ondersteuning nodig als particulier, bedrijf, VZW, school of vereniging? Bel me op 0497 94 40 81

Sissen

De kelder onder het woonhuis van de hoeve 

De hoeve Merckx-Roggen op de splitsing van Bosveldstraat en Processieweg is samen met de hoeve Pierlet de grootste vierkantshoeve in het dorp. Ooit lag hier een "paanhuis" of brouwerij...

Hoek Processieweg - Bosveldstraat. In de 16e - 17e eeuw bevond zich hier het "paanhuis" (Oost-Brabantse naam voor "brouwerij") van Jean Peyssens en thomas Van der Becken. Vermoedelijk zijn een deel van de kelders restanten uit deze periode. Mogelijk brandde het gebouw af in 1794 toen in de nabijgelegen "biebeemd" gevechten plaatsvonden tussen Oostenrijkers en Fransen.

Het huidige woonhuis dateert uit het midden van de negentiende eeuw. De schuur en een groot deel van de stallen werden opgetrokken tussen 1850 en 1890.

In de 19e eeuw hoorde het gebouw toe aan een zekere Dewaelheyns, later aan schoolmeester annex gemeentesecretaris Vandecan. Deze laatste, in het dorp berucht door het foutief noteren van achternamen, grifte naam en datum in een balk op de hooizolder. Het moet een liefhebber van wijnen zijn geweest want hij liet een massa flessen achter op zolder en in de kelder. Nu nog kan je deze zien staan. In 1933 kocht het echtpaar Franciscus Roggen en Maria Kinnaer de hoeve. Tijdens de mobilisatie werd het huis opgeëist door het Belgisch leger. Op de koer werd het eten voor het regiment soldaten gemaakt.

Tijdens de achttiendaagse veldtocht zochten zo'n 200 mensen uit het dorp een schuilplaats in de kelders. Zij kregen er melk en suiker en sliepen op stro. Na de dood van Franciscus -"Sisse" in de volksmond- in 1958 zou Julie Roggen, die in 1962 trouwde met Jozef Merckx uit Kumtich de boerenstiel verderzetten.

De boerderij is nu eigendom van Kris Merckx, zoon van Julie Roggen en Jozef Merckx.

Contacteer ons nu