Paardenprocessie op paasmaandag

Een oude traditie

Een dorp boordevol verhalen

Met een lach en een traan

Paardenprocessie & dertienmaal

Tradities met een mysterieuze oorsprong

Bedevaart vanuit het buitenland

Internationale paardenprocessie

De Rode Draad

legenden, verhalen, tradities...

Paardenprocessie op paasmaandag

Een oude traditie

Zoek teksten, afbeeldingen, video's

Hakendover en Wulmersum in oorlogstijden

Deel 1, 2, 3 van Ogenblikken zijn uitgeput. Wil je nog een exemplaar van één van die boeken bestellen, klik dan hier.

Paardenprocessie en bedevaart

Hakendover is wijd en zijd bekend door de beroemde paardenprocessie. De bedevaart zelf dateert uit de middeleeuwen en steunt op een zeer oude legende. De paardenprocessie is vermoedelijk van iets jongere datum. Jaarlijks trekt de processie nog duizenden bezoekers.

Dertienmaal en Hakendoverwijn

De Dertienmaalbedevaart is buiten Hakendover minder bekend, maar een bijzondere gebeurtenis met een mysterieuze oorsprong. Bedevaarders stappen dertienmaal de weg tussen de kerk van Hakendover en de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steenkapel te Grimde

De Rode Draad

Verhalen en legenden, de ene al mysterieuzer dan de andere, vormen de "Rode Draad" in het Hakendoverse volksleven. Wie kent er niet de bouwlegende en de talloze mirakelverhalen? Maar het zijn lang niet altijd "religieuze" verhalen. Sommige verhalen gaan over weerwolven, heksen en geesten. Wellicht het meest berucht is het verhaal van de "Boeufjacht".

Wat vinden deze mensen zo bijzonder aan Hakendover? Klik op één van hen.

Beluister de podcasts

Afbeelding voor u uitgekozen

Winkel Paula Stouthuysen, WulmersumDe winkel van Paula Stouthuyzen te Wulmersum. Aanvankelijk winkel met daarnaast café. In de nabijgelegen tuin werd de A&O-winkel, letterlijk een klein warenhuis, gebouwd. A&O was een Europese vereniging van groothandels en supermarkten. In 1964 sloot het eind jaren 1940 ontstane filiaalbedrijf Nederlandse Grossiersvereniging (NGV of N.G.V.; ook Nederlandse Grossiers Vereniging) zich hierbij aan en werden de NGV-supermarkten hernoemd tot A&O-supermarkten. In het Nederlands stond de afkorting voor Actief en Ondernemend. De NGV bestond in 1964 uit 19 grossiers en 1260 winkeliers. De organisatie was behalve in Nederland actief in Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, België, Luxemburg en Finland. In totaal telde A&O in 1964 25.500 winkels. Het hoofdkantoor van de NGV en A&O Nederland stond in Bilthoven. (Bron: Wikipedia)