grade

De kaarten van Ost

"Alfred Ost (Zwijndrecht,1884-Antwerpen,1945) was een kunstschilder die het dagelijkse leven tekende en schilderde in Mechelen. Er is een straat vernoemd naar hem aldaar. Voor 1919 had Alfred een enorm optimistische kijk op het leven. Hij tekende daardoor ook veel kermissen en bedevaarten. Hij tekende in die tijd ook veel dieren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij in Nederland, waar hij zich inzette voor noodlijdenden en krijgsgevangenen.
Door de Eerste Wereldoorlog werd zijn werk veel minder optimistisch en tekende veel droevigere schilderijen. Hij vond dat een kunstenaar een werktuig van God is. Hij ondertekende daarom zijn grootste schilderijen niet, soms ondertekende hij het met D.G. (Deo Gratias). Hij versierde ook verschillende gangen van het Borgerhoutse Xaveriuscollege met zijn muurtekeningen. Op 9 oktober 1945 stierf hij in Antwerpen in de Eeuwfeestkliniek." (Bron: wikipedia.nl)
De ontwerpen van Ost werden gebruikt voor een reeks postkaarten en een bedevaartvaantje over de bedevaart van Hakendover. Deze documenten zijn enkel nog antiquarisch te vinden.

Bedevaartvaantje van OstDe geschiedenis van het dorp...

Unsplashed background img 2

Facebook