Zoek teksten, afbeeldingen, video's

Hallo, deze site is gebouwd door Kris Merckx. Heb je zelf digitale hulp of ondersteuning nodig als particulier, bedrijf, VZW, school of vereniging? Bel me op 0497 94 40 81

Ongeloof en verdriet om plots heengaan van de bezieler van de processie van Hakendover. Portret van Johan Dewolfs

HAKENDOVER - Het was zijn grootste droom om de paardenprocessie van Hakendover erkend te zien als immaterieel erfgoed en gelukkig heeft hij dat nog mogen meemaken. Johan Dewolfs was jarenlang voorzitter van het processiecomité van Hakendover én eerste schepen van de stad van 2015 tot 2018. Hij overleed op amper 69-jarige leeftijd.

Het had Johan en het processiecomité bloed, zweet en tranen gekost, maar toen de erkenning eindelijk binnen was, was er alleen maar vreugde. “We zijn blij dat we niet opgegeven hebben”, reageerde Johan toen. “Ondanks de jaarlijkse grote belangstelling merken we toch dat nog heel wat Tienenaars of mensen uit onze regio de processie nog nooit gezien hebben. Daar hopen we met deze erkenning verandering in te brengen. Daarnaast willen we ook jongeren warmer maken voor dit gebeuren, zodat de volgende generaties de processie kunnen verder zetten.” Het zal op Paasmaandag en op het Dertienmaal vreemd aanvoelen wanneer Johan er niet meer zal zijn.

Johan Dewolfs was heel actief in het verenigingsleven in Hakendover. Zo was hij voorzitter van de toneelvereniging van Hakendover. Kris Merckx, Hakendovenaar, kende hem goed. “Johan en ikzelf waren ieder op onze manier met het dorp bezig, hij met de processie, die hij orkestreerde als een ware filmregisseur. Hij deed me soms denken aan een regisseur van een Italiaanse western. Donker haar en diepe donkere ogen zoals een Italiaanse jongeman. Ieder jaar trok zijn inzet en werk weer volle zalen in de Hakendoverse gelegenheidscafés en een afgeladen volle Tiense berg. Daar stroomden duizenden bedevaarders en dagjestoeristen toe.”

Liesbeth Vanhelmont van het processiecomité reageert verslagen. “Johan was een enorme steunpilaar in de organisatie van onze processie. Het gemis zal enorm zijn. We gaan er alvast alles aan doen om zijn werk in stand te houden.”

Johan Dewolfs kwam in 2012 voor het eerst op bij de gemeenteraadsverkiezingen, voor N-VA. “Hij is altijd één van de drijvende krachten van onze partij geweest”, zegt N-VA schepen Ine Tombeur. “In 2012 was hij lijsttrekker en hij deed dat goed. Onze partij behaalde maar liefst zes zetels. We zaten toen in de oppositie. In die rol kon Johan zich goed vinden. Hij kwam altijd met constructieve, goed gemotiveerde en vaak gevatte tussenkomsten voor de dag.”

“Na de onbestuurbaarheid is onze partij mee in de meerderheid gestapt en werd Johan schepen van Economie en Financiën. Ook in die functie blonk hij uit. Bij de vorige verkiezingen gaf hij zelf aan lijstduwer te willen zijn om zo de jongeren de kans te geven om zich te bewijzen. Hij wilde ook geen mandaat meer opnemen. Maar hij bleef de gemeenteraad bijwonen, uit interesse voor de lokale politiek maar ook omdat hij trots was op zijn zus, Lucia, die de gemeenteraad voorzit.”

“We waren met zes thuis”, vertelt Lucia. “Hij was de derde in rij, ik de vierde. Het heeft altijd heel goed geklikt tussen ons. Hij was enorm goed met cijfers. Johan werkte tot aan zijn pensioen in de banksector (hij was voormalig directielid van KBC, red.). Die kennis heeft hij altijd ten volle benut waar hij maar kon.”

De gemeenteraad van Tienen zal vanavond een minuut stilte houden ter ere van Johan Dewolfs. “Hij was een gedreven politicus, met een duidelijke mening, en vooral een groot hart voor ondernemers en economie”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Zijn hart klopte vooral voor zijn familie. Helaas is het hem niet gegund om te genieten van zijn pensioen en de vele plannen die hij nog had.”

Vanessa Dekeyzer  -  Donderdag 26 oktober 2023 om 18:12

Contacteer ons nu