Zoek teksten, afbeeldingen, video's

Hallo, deze site is gebouwd door Kris Merckx. Heb je zelf digitale hulp of ondersteuning nodig als particulier, bedrijf, VZW, school of vereniging? Bel me op 0497 94 40 81

Het beeld van de Zaligmaker

Het beeld van de Goddelijke Zaligmaker 

De kerk van Hakendover heeft geen patroonheilige zoals alle andere kerken. Omdat, volgens een middeleeuwse legende, God zelf meehielp aan de bouw van de kerk als de "dertiende" werkman, is de kerk gewijd aan God zelf. Het beeld van de Goddelijke Zaligmaker dateert uit de 16e eeuw.  

Tijdens de paardenprocessie wordt het beeld meegedragen. Indien slechter weer wordt verwacht, blijft het gerestaureerde beeld thans in de kerk. In dat geval draagt men een grote foto van het beeld mee. De dragers zien het als een eer om het beeld te mogen dragen. Vaak hebben ze die taak overgenomen van hun vader. 

Oude mirakelverhalen vertellen dat het beeld op een keer wegens slechte weersomstandigheden niet werd meegedragen in de processie. De dag nadien was de mantel van het beeld besmeurd met modder. Het beeld had de weg zelf afgelegd... 

In het verleden prikten bedevaarders met naalden in de voeten van het beeld. Die naald werd eerst tegen een wonde of pijnlijk lichaamsdeel gehouden. Men hoopte op die manier verlost te raken van de pijn of de kwaal. Thans is dit niet meer toegestaan. In het verleden wandelden bedevaarders ook 13 keer al biddend rond het beeld van de Zaligmaker in de kerk. 

Onder leiding van KIKIRPA werd het beeld gerestaureerd in 2004.

Contacteer ons nu