Hallo, deze site is gebouwd door Kris Merckx. Heb je zelf digitale hulp of ondersteuning nodig als particulier, bedrijf, VZW, school of vereniging? Bel me op 0497 94 40 81
Naast de bedevaart en de paardenprocessie op paasmaandag, kent Hakendover nog een tweede feestdag. Dat is de "kermis" van Hakendoverwijn in januari. Die naam heeft niets met "wijn" te maken, maar is een verkorting van "wijding". In de week van Hakendoverwijn, gaat ook de Dertienmaalbedevaart door.
Dertienmaal en Hakendoverwijn
De Dertienmaalbedevaart is buiten Hakendover minder bekend, maar een bijzondere gebeurtenis met een mysterieuze oorsprong. Bedevaarders stappen dertienmaal de weg tussen de kerk van Hakendover en de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steenkapel te Grimde. In totaal gaat het om bijna 40 kilometer, een kleine marathon dus. Het getal dertien verwijst naar alle waarschijnlijkheid naar de "dertien" arbeiders die volgens de middeleeuwse legende de kerk bouwden. De Dertiende Werkman, zo verhaalt de legende, was de Goddelijke Zaligmaker die later ook de kerk wijdde. De naam "Hakendoverwijn" verwijst dus naar het feest van de kerkwijding.
Sint-Maurus- en Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steenkapel
Dertienmaalgangers, zo noemt men de bedevaarders die het Dertienmaal afleggen, stappen 13 keer de weg van de kerk van Hakendover naar de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steen te Grimde en terug.
De kapel is zelf ook een bedevaartsoord. Het beeld van Sint-Maurus speelt hierin een belangrijke rol. Bedevaarders aanroepen Sint-Maurus tegen de hoofdpijn. Bedevaarders zetten een ijzeren kroon op het hoofd en bidden vijf Onzevaders, vijf Weesgegroetenen vijf Eer aan de Vaders. De ijzeren kronen liggen aan de voet van het altaar met het Sint-Maurusbeeld. Als je koppige kinderen in huis hebt, dan zou het eveneens helpen. In een mandje onderaan het altaar (bij de kronen) laat men dan een voorwerp van het kind achter.